Kom igång med gDiapers
    Det är något på g.
    Vanliga frågor från föräldrar
    Kundtjänst
    På nyheterna
    Pressmeddelande
    Online retailers
    Integritetspolicy

    Fråga: Hur komposterar jag gDiapers engångsinlägg?

    Svar: gDiapers engångsinlägg kan komposteras (bara blöta inlägg) i en mängd olika komposteringssystem. Engångsinläggen är gjorda av cellulosa, trämassa och en superabsorbent, och skulle bara det vara ett värdefullt bidrag till komposten. Kombinerat med kväve från barnets urin bidrar det till en fantastisk jordförbättring, som passar alla sorters växter och grönsaker.

    Om du inte har någon kompost hemma ännu, men är sugen på att börja kompostera kommer här några alternativ att överväga.

    Först av allt, välj en skuggig plats för ditt komposteringssystem, gärna med nära tillgång till vatten.

    Kompostsystem som fungerar tillsammans med engångsinlägg:

    • Kallkompost – Använd antingen pallkragar eller öppen hög för att kompostera trädgårdsavfall. Du kan göra din egen kompost med hjälp av trådnät, ett gammalt staket, pallkragar, trådnät och trä, eller köpa en färdig.
    • Varmkompost – Det här är ett bra alternativ om du har mycket trädgårdsavfall och vill få ut högkvalitativ komposteringsjord snabbt. Använd två eller tre komposter gjorda av trä, ståltråd eller masonitblock. Varmkompost kräver mer omsorgsfull uppmärksamhet, men komposteringsjorden du får ut är vanligtvis av en högre kvalitet på grund av att temperaturen dödar ogräs och många växtsjukdomar.
    • Komposttumlare– Det här är ett bekvämt sätt att snabbt få fram komposteringsjord fri från skadedjur. Speciellt bra om du tänker slänga mycket frukt och grönsaker. Komposttumlare kan köpas färdiga.

    Så här går du till väga för att börja kompostera:

    När du väl har ditt komposteringssystem är det dags att börja slänga komposterbart material däri. Det kan bestå av ”det gröna” (kväverika material) och ”det bruna” (kolrika material). Det gröna är ofta gräs, ogräs och frukt/grönsaker. Det bruna är ofta torkade löv, hö, sågspån, papper och flis. Börja med att slänga i ett lager torkade löv(”det bruna”) och fukta dem med vatten. Addera sedan lite gräs(”det gröna”). Mixa ordentligt så att allt är jämt fördelat och fuktigt, men inte dränkt. Du kan häll i lite planteringsjord för att sätta igång det hela. Efter det kan du tillsätta det du vill kompostera. Försök att ha en bra fördelning mellan ”det gröna” och ”det bruna” annars kan det hända att din kompost inte blir så effektiv. Vänd din kompost med några veckors mellanrum med en spade eller grep, eller genom att rotera din komposttumlare.

    En guide för att kompostera "det gröna" och "det bruna":

     DET BRUNADET GRÖNA
    Vad?KolKväve
    Framställer?Energi för mikroberProtein för mikrober
    Fördelning2 delar1 del
    ExempelTorkade löv, hö, flis, papperGräs, matavfall, kaffesump, engångsinlägg (endast blöta)

    Ett blött engångsinlägg bör brytas ner i din kompost på cirka 50-150 dagar beroende på hur varm din kompost är. Du kan skynda på processen genom att slita itu inlägget, och på så sätt ge insekter och enzymer mer ytskikt att jobba på, vilket hjälper komposteringsprocessen. Många föräldrar väljer att slänga sina engångsinlägg i en speciell soptunna. Då kan hela soptunnan sedan tömmas i komposten.

    Vem som helst kan ha en kompost hemma. Det finns små komposter att ha på en altan på baksidan eller på gården, om du tillexempel bor i en lägenhet eller i ett hus utan trädgård. Du kan till och med kompostera i kalla klimat. Läs gDiapers ”On location”-historia om en familj i Leadville i Colorado. De har komposterat sina engångsinlägg från två barn nu, och de bor i ett svårt klimat på hög höjd.

    Fast avfall ska alltid spolas ner så att det tas om hand på rätt sätt. Kompostera inte nerbajsade engångsinlägg.